I denna guide till Instagram har jag gått genom hur appen startades, hur du ska göra och inte göra för att skapa bilder som du kan ladda upp till appen och hur du interagerar med andra användare samtidigt som något spännande händer. Det har varit mycket text, tips och länkar. Allt för att utveckla din förståelse för hur Instagram fungerar. Tips: Är det inte roligt är det fel.

Därför tänkte jag nu i det sista kapitlet komma med väldigt konkreta tips för hur du arbetar med din smartphone. En manual för Instagram. (Ja, det blir skärmdumpar med förklarande text.)

46. Koppla ihop ditt Instagramkonto
En av de stora fördelarna med Instagram är att du kan samtidigt som du laddar upp din bild dela den vidare till andra plattformar inom sociala medier som exempelvis Facebook och Twitter. Detta är väldigt praktiskt och användbart eftersom du kan sprida en och samma bild till väldigt många fler än de som följer dig eller ditt varumärke på Instagram.

Så hur gör man för att bilden ska hamna rätt? Jo så här gör du om du vill lägga bilder på en Facebook-sida som du är administratör till: gå in på din profilsida, klicka på hjulet uppe i högra hörnet och där finns ett alternativ som heter Share Settings som du klickar på. Under Share Settings klickar du på Facebook och kommer efter du loggat in ditt personliga Facebook-konto (följ anvisningarna i menyn) till Instagram fram till alternativ om vilken sida du vill publicera på. Därefter är det enbart att klicka på Facebook-symbolen när du ska posta bilder på Instagram och du har dubbel exponering av din bildberättelse.

settings

47. Tredjedelsregeln
Denna regeln är en superklassiker inom bildkomposition och används för att skapa harmoni mellan bildens olika delar och på så sätt göra betraktaren intresserad. Den går ut på att bilden när den komponeras delas upp i nio lika delar och att det intressanta för bildberättelsen (kompositionen) finns i brytningspunkterna mellan delarna. Det har att göra med hur ögat rör sig från ena kanten till den andra när du läser av en bild. Är kompositionen centrerad till mitten stannar ögat där och du upplever bilden som ointressant. Även om regler är till för att brytas känns det alltid bättre om du vet vilken regel du bryter mot.

Du aktiverar rutnätet med tredjedelsregeln på din smartphone genom att klicka på Settings->Photos & Camera-> Grid. När väl den är aktiverad får du sedan upp ett kompositionshjälpande rutnät i din inbyggda (native) kamera. Se rutnätet som ett bra hjälpmedel för att komponera bra och intressanta bilder. (klicka på bilden för att tydligare se rutnätet)

gridoffon

48. Fokus
En smartphonekamera har vidvinkelobjektiv och utan möjlighet att styra bländare eller slutartid. Det är en klassisk point and shoot. Det enda som du har lite möjlighet att styra över är fokusering och exponering, det vill säga du har möjlighet att bestämma var i bilden skärpan ska finnas och vilken punkt som ska bestämma hur ljus alternativt mörk kompositionen blir.

Det går tyvärr inte att dela upp fokuserings- och exponeringspunkten i den inbyggda kameran. Ja, jag vet, det suger. Men går att leva med. Peka med ditt finger på bilden i kameran för att bestämma var exponering/fokusering ska vara. Lätt och smidigt.

Men det finns ett tips till som kan vara bra att tänka på. Du kanske vill ta bilder på blommor som rör sig vinden (exempelvis men detta är användbart vid många andra tillfällen) och sätter fokus genom att peka på bildskärmen. Men blåsten förstör eftersom alla blommar flyttar på sig, hela tiden. Peka då igen på bildskärmen tills fokusrutan “hoppar till”. Nu är fokus och exponering låst och du kan även se att det står AE/AF Lock. Vill du låsa upp? Klicka på rutan igen.

IMG_3096

49. Snabbguide till snygg bild
Okej, lathundar är alltid bra men för foto kanske det inte fungerar. Som denna guide visar finns det mycket som du får ta i beaktande när du ska ta bilden så som du vill att den ska se ut. Inte enbart som den råkar bli. Men finns det ingen snabbfix? Jo. Faktiskt. För det första, kolla alltid kameralinsen och rengör den. Smartphonen har du alltid med dig så det är inte om den dagligen blir smutsig och därmed lite mer ofokuserade bilder. För det andra, gör bilden ljusare och lägg på lite mer kontrast vilket ger bilden en renare och klarare look.

Om du vill ha bilden ännu lite mer krispigare kan du använda dig av ett filter i VSCO eller Snapseed (igen det finns fler appar att välja mellan men dessa är gratis, bra och funkar för både iphone och android). Tänk på att du aldrig behöver använda dig av filtereffekten till 100% utan kan ta ner den till 50% eller 25% eller vad bilden kräver för att bli som du vill. Men viktigast av allt är att du har bra ljus. Mer om det i nästa och sista stycket.

flowers

50. Varde ljus.
Utan ljus blir bilden svart. Så, utan ljus – ingen bild. Smartphones är fantastiska men dåliga ljusförhållanden när du ska fotografera är inget de är förlåtande mot. Utan tvärtom, dåliga ljusförhållanden gör bilden pixlig och grovkornig och ful. Bli vän med ljuset och flytta det du ska fotografera närmare ljuskällan. Fönster är din bäste vän när du ska fotografera inomhus. Flytta det du ska fota så nära fönstret som möjligt för att höja kvalitén på bilden.

Och använd inte den inbyggda blixten. Lova. Eftersom det inte finns någon möjlighet att bestämma hur mycket eller i vilken vinkel blixten ska falla blir det automatiskt ett hårt, fult ljus som bländar alla. Resultatet är en platt och intetsägandes bild. Ju mer du redigerar en bild desto pixligare blir den – därför är det viktigt att från början tänka på ljuset. Ett tips som ibland (men enbart ibland) kan rädda bilden är att konvertera den till svartvitt. Ordet fotografi kommer från grekiskan och betyder: att måla, skriva eller rita med ljus.

IMG_0136